coderdojo-almedalen

Så gick CoderDojo Almedalen

”Magic! That was my impression from the Politicians’ CoderDojo in Almedalen on June 28. A moment of hope where young people, or rather people from all over the place shared inspiration, minds and joy.” – blogginlägget ”The Power of Code” av Anders Lundqvist

CoderDojo på Almedalen är bland det roligaste och häftigaste jag fått vara med och arrangera. Guerillamarknadsföringen innan gav fullt East Sweden-tält och över 80 000 visningar bara via Nyheter24 med Fredriks dansande robot Nao. Vi fick prata med många peppande lärare, barn och till och med lite politiker – och vända några skeptiker.

På plats hade vi fantastiska coacher från Norrköping, Linköping, Stockholm, Göteborg och Gotland. Med oss i ryggen var bl.a. Sveriges Ingenjörer, Mjärdevi Science Park och startupen Codarica! Deltagare fick göra robotar, spel, berättelser, Internet of Things-prylar och Minecraft-programmering.

Att ha testat på programmering redan i grundskolan gör enorm skillnad. Det krossar rädslor, normer och fördomar och öppnar möjligheter, kreativitet och teknikintresse. Det ser vi på varje CoderDojo, oavsett vem som kommer in genom dörren. Men vi når inte alla.

Programmering i grundskolan ÄR en demokratifråga och en enorm möjlighet för Sveriges framtid. I skolan når vi 50/50 tjejer och killar, rik som fattig. Vi har en fantastisk möjlighet. Almedalen var ett steg i rätt riktning. CoderDojo, Kodcentrum, Codarica, lärare, politiker, barn – nu fortsätter vi visa vägen!

Inte minst ett extra tack till Dag Forsen och Lena Miranda som gjorde detta möjligt.

Med bästa hälsningar,
Marcus Nygren

Mer information:

Bloggar:

Omnämnanden på hemsidor:

Press:

Sociala medier:

Livestream:

Kommentera